1. Potemkin Zırhlısı (1925) - Sergey Eisenstein
Dünya sinemasının başyapıtları arasında, tüm zamanların en önemli filmi olarak görülen Potemkin Zırhlısı; 1905 devrimi yansıtan bir film olmasının yanında, büyük usta Eisenstein’ın sinema sanatında devrim yaratan bir çalışmasıdır. Bazı ülkelerde bir süre yasaklanmıştır...
2. Aleksandr Nevskiy (1938) - Sergey Eisenstein
Alman Teutonic şövalyeleri ile Novgorod’da yaşayan Ruslar arasındaki savaşı anlatır. Alman şövalyeler Pskov şehrini istila eder ve şehir halkını kılıçtan geçirir. Aleksandr Nevskiy Novgorod’un insanlarını toparlar ve onun liderliğinde Peypus Nehri’nin donmuş yüzünde savaşa tutuşurlar. Sayıca üstün olan Novgorodlılar Alman işgalcileri bozguna uğratırlar.
3. Bir Kuşak (1955) - Andrzej Wajda
Nazi işgalindeki Polonya'yı anlatan film, yönetmen Andrzej Wajda'nın "Savaş Üçlemesi" serisinin ilk filmi.
4. wesele - andrzej wajda (1957)
5. Küller ve Elmaslar (1958) - Andrzej Wajda
Yıl 1945. İkinci Dünya Savaşı'nın bitimi, Polonya. Direnişçiler arasında yer alan Maciek'e zor bir görev düşer. Szczuka'yı öldürmesi gerekmektedir. Aslında daha öncekilerin yanında bu görevin de pek bir zorluğu yoktur. Fakat Szczuka onun eski bir arkadaşıdır. Maciek, bu durumda oldukça riskli bir karar alır...
6. Vaatler Ülkesi (1975) - Andrzej Wajda
20. yüzyıl başında Polonya'nın sanayi şehri olan Lodz'da bir Polonya'lı, bir Alman ve bir Yahudi, üç genç arkadaşın aralarındaki farklılıklara aldırmadan sermayelerini bir araya getirerek ortak bir tekstil fabrikası kurma çabaları ve sonrasında amansızca servet peşinde koşmalarının konu edildiği filmde 19. yüzyıl kapitalizminin gelişme sancıları ve Lodz kentinin tarihi irdelenir.
7. Waterloo (1970) - Sergey Bondarçuk
Waterloo 1970 yılı İtalyan-Sovyet ortaklığı yapımı tarih filmidir. Sergey Bondarçuk tarafından yönetilen ve yapımcılığını Dino De Laurentiis'in üstlendiği film Waterloo Muharebesi'ni anlatmaktadır. Film savaş sahneleri ile ünlüdür.
8. Dünyayı Sarsan 10 Gün (1983) - Sergey Bondarçuk
Film, gazeteci John Reed'in gözünden Sovyetler Birliğindeki Ekim Devrimini anlatıyor.
9. 7. the constant factor (1980) - Krzysztof Zanussi
Film, yoğun felsefi içeriğiyle yönetmenin en olgun yapıtlarından biri olarak görülüyor ve Zanussi bu filmle Cannes Film Festivali'nde Jüri Büyük Özel Ödülü’nü kazandı.
10. 24. Macarlar (1978) - Zoltán Fábri
Film, Macaristanlı bir grup yoksul köylünün yalnızca para kazanmak amacıyla Almanya'ya gelip bir toprak sahibinin arazisinde çalışmalarını konu edinir. Ancak dönem Hitler'in yönetimindeki Nazi Almanyası dönemidir. Doğal olarak Macarlar, bazı zorbalıklara ve cinayetlere tanık olurlar. Film, Macarların yoksullukla çaresizlik arasında, Almanların tarlalarında çalışma zorunluluğu ikilemi arasında kalmalarını anlatır.
11. Mephisto - Istvan Szabo (1981)
Nazi'lerin iktidara gelmesi sonrası ülkede yaşanan kargaşa ve dikta rejiminde, pek çok arkadaşı ve sevdiği insan Nazi terörüne maruz kalırken Hendrik, sadece kariyerini düşünerek çok politik bir tavır alır. Ama zaman ilerledikçe içinde yaşadığı baskıcı ortam sanatına da müdahale etmeye başlar ve sanat, politika, bireysellik ve hayatı üzerine önemli sorgulamalara girer.
12. Albay Redl (1985) - István Szabó
Yirminci yüzyılın başlarında Ukraynalı yoksul bir ailenin oğlu olan Alfred Redl, yeteneği ve azmi sayesinde Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Ordusunun en üst kademesine kadar yükselerek askeri istihbaratın başına geçer. Bir kaç dili iyi konuşabildiği için İmparator Franz Joseph tarafından Ruslar aleyhine casusluk etmekle görevlendirilir. Ne var ki Redl, etnik ve cinsel kimliğini gizleyerek fırsatları iyi değerlendirir. Gerçek kimliği öğrenilip şantaja uğrayana kadar da, her iki tarafın casusluğunu yaparak sefasını sürer.
13. 10. Taraf Tutmak (2001) - István Szabó
Totaliter bir rejimde, sanatını yapmaya çalışan Wilhelm Furtwangler’in hikayesini anlatanfilm, bir sanatçının politik ve toplumsal sorumluluklarının nerede başlayıp nerede bittiğini sorguluyor.
14. Teorema (1968) - Pier Paolo Pasolini
Teorema 1968 İtalya yapımı dramatik filmdir. Film, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de çoğunlukla özgün adıyla anılmaktadır. Pier Paolo Pasolini'nin yönettiği filmin senaryosunu da yine Pasolini aynı adlı kendi romanından uyarlayıp yazmıştır. Pasolini'nin Teorema adlı romanı da aynı yıl piyasaya çıkmıştı.
15. Dekameron'un Aşk Hikâyeleri (1971) - Pier Paolo Pasolini
Pier Paolo Pasolini, bu defa da Giovanni Boccaccio'nun öykülerini beyaz perdeye aktarmış. Giovanni Boccaccio’nun kitabından sekiz öyküye yer verdiği Dekameron’da, neşe ve kalabalıkla dolu düşsel bir dünya ile birçok önemli toplumsal olaya şahit olmuş yüzyılımız ve Orta Çağ arasındaki ilgi çekici bağa dikkatlerimizi çekiyor.
16. Roma (1972) - Federico Fellini
Rüyaların, tutkuların, anıların ve kadınların yönetmeni Rimini’li Federico Fellini, Roma ile İtalya’nın en sinematografik kentine yakından bakıyor ve kendi Roma’sını anlatıyor. Filmin bir diğer adının, 'Fellini’nin Roma’sı' olması son derece anlamlı.
17. 14. Satyricon (1969) - Federico Fellini
Romalıların ahlak ötesi, hedonist ve karmaşık hayatlarına Fellini'nin anarşist kamerasından ve Ecolpius isimli bir öğrencinin gözlerinden bakıyoruz. Din, hayat ve cinsellik üzerine yapılan sohbetler üzerinden ilerleyen Satyricon, Fellini'nin geleneksel sinema anlatısını pek de umursamadığı bir filmi.
18. Leopar (1963) - Luchino Visconti
Leopar, 1963 İtalya - Fransa ortak yapımı dönemsel tarihi filmdir. Özgün adı Il gattopardo olan ve ortak yapımcı ülke Fransa'da Le guépard adıyla gösterilen film Türkiye'de ilk kez Ocak 1965'te sinemalarda gösterime girmiştir.
19. Lanetliler (1969) - Luchino Visconti
Filmde, Hitler'in yükselişe geçtiği ve iktidara geldiği dönemde Almanya'da yaşayan sanayici bir ailenin, bu karanlık dünyanın tam ortasında kalıp nasıl yoldan çıktıkları anlatılıyor.
20. Venedik'te Ölüm (1971) - Luchino Visconti
Venedik'te Ölüm, Luchino Visconti tarafından Panavision ve Technicolor'da yönetilen ve Dirk Bogarde ve Björn Andrésen'in oynadığı 1971 İtalyan-Fransız drama filmi. İlk kez 1912'de Venedig'de Der Tod olarak yayınlanan Alman yazar Thomas Mann tarafından Venedik'teki Ölüm romanına dayanıyor.
21. Roma, Açık Şehir (1945) - Roberto Rossellini
Roma, Açık Şehir, 1945 İtalya yapımı dramatik savaş filmidir. Özgün adı Roma, Città Aperta olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Rome, Open City ve Open City adları ile gösterilmişti. Film Mart 1993'te 13. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında da gösterilmişti
22. İtalya’ya Yolculuk (1954) - Roberto Rossellini
İtalya'ya Voyage olarak da bilinen İtalya'ya yolculuk, Roberto Rossellini'nin yönettiği 1954 drama filmi. Ingrid Bergman ve George Sanders, İtalya'ya seyahatleri beklenmedik şekilde evliliklerini baltalayan İngiliz evli bir çift olan Katherine ve Alex Joyce'u oynuyor
23. Bisiklet Hırsızları (1948) - Vittorio de Sica
Bisiklet Hırsızları, senaryosunu Cesare Zavattini'nin yazdığı, Vittorio De Sica'nın yönettiği, 1948 İtalyan yapımı drama filmidir. Film gerek yapım tekniği, gerekse de sinema estetiği açısından Yeni-Gerçekçilik akımının simgesi olarak kabul edilir.
24. Umberto D. (1952) - Vittorio de Sica
Umberto D. 1952 İtalya yapımı dramatik filmdir. Senaryosunu Cesare Zavattini'nin kendi hikâyesinden uyarlayıp yazdığı filmin yönetmeni Vittorio De Sica'dır. Filmin yapımcılarından biri de olan De Sica ayrıca senaryonun yazılmasına da katkıda bulunmuştur.
25. Lili Marleen (1981) - Rainer Werner Fassbinder
Lili Marleen, Rainer Werner Fassbinder tarafından yönetilen ve Hanna Schygulla'nın oynadığı 1981 Batı Almanya drama filmidir. Senaryo, Lale Andersen'in otobiyografik romanı Der Himmel hat viele Farben kullanılarak üretildi.
26. Jesus Of Nazareth - Franco Zeffirelli (1977 - mini dizi olarak çekildi)