İstanbul Eyüpsultan’da bir grup gerici stanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Art İstanbul Feshane’de açtığı “Ortadan Başlamak” adlı sergisini protesto ederek, serginin bir an önce kapatılmasını istedi.
Grup adına yapılan açıklamada sergideki eserlerin milli ve manevi değerlere hakaret içerdiği, eşcinsellik, satanizm propagandası yaptığı iddia edildi.
‘GEREKİRSE ANKARA’YA GİDECEĞİZ’
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na da çağrı yapan şu açıklamayı yaptı: Kültür sanat adı altında burada sergilenen şeyler kesinlikle sapkınlığı özendirmektedir. Ve bizim manevi dokumuzla, milli kültürümüzle, yakından uzaktan alakası yoktur, örtüşmemektir, çatışmaktadır. Bize ecdadımıza, şanlı tarihimize, hakaret olarak atfettiğimiz bu sergiye tepki gösteriyoruz ve bunun kaldırılmasını istiyoruz. Gerekirse valiliğe gideceğiz, gerekirse Ankara’ya gideceğiz. Buradan Kültür ve Turizm Bakanı’na da çağrıda bulunuyoruz. Kültürüyle, değerleriyle zıt bu sergiyi kültür adı altındaki bu iğrençliğe Kültür ve Turizm Bakanı’nın ivedilikle müdahale etmesi lazım. Sayın Cumhurbaşkanımıza da sesleniyoruz.”
Açıklamanın ardından grup üyelerinden bazıları Artİstanbul Feshane önünde güvenlik önlemi alan polis engelini aşarak içeri girmek istedi. Polisin geçişe izin vermemesi üzerine kısa süreli arbede yaşandı.
Grup daha sonra İstanbul Valiliği’ne serginin kapatılması için dilekçe yazarak alandan ayrıldı.
‘ORTADAN BAŞLAMAK’ SERGİSİ HAKKINDA
İBB’nin duyurusuna göre “Ortadan Başlamak” sergisi, 19 Küratör ve 300 sanatçının katıldığı, farklı tekniklerden ve dönemlerden 400’den fazla eserin yer aldığı, çeşitli etkinliklerle zenginleşerek Haliç kıyısında yer alan Feshane’nin açık ve kapalı alanlarına yayılıyor:
“Sergi, her anın bir başlangıç ihtimali olduğunu müjdeleyen umutvar bir kavramsal çerçeveye yerleşiyor. ‘Ortadan başlamak’ fikri çoğulluğu ve farklılığı överken, parça ve bütünü hem özerk hem bir arada tahayyül etmeyi öneriyor.
“Yenilenmek için uygun zamanı ve mekanı beklemenin gerekli olup olmadığını tartışıyor. Sergi, şimdi ve burada, geçmişe aynı anda açılan bir geçit oluşturuyor. Koparılıp atılanı, koptuğu yerden, yıkılanı yıkıldığı yerden şimdiden başlayarak bağlamaya; ‘Toplumsalı Yeniden Toplamak’ görevini sanatın araçlarıyla düşünmeye davet ediyor.”