Prof. Dr. İlber Ortaylı' dan Kişisel Gelişime Dair 10 Öneri
Prof. Dr. İlber Ortaylı' dan Kişisel Gelişime Dair 10 Öneri
Tecrübesi ile hayatımıza dokunmayı başaran Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın "Bir Ömür Nasıl Yaşanır?" kitabından insanların kendilerini nasıl yetiştirmeleri gerektiğine dair 10 öneriyi sizlerle paylaşmak

1. Yeni ve farklı ilişkiler kurmaya çalışın.

Yeni ve farklı ilişkiler kurmaya çalışın.

Özellikle okulun dışında; emek isteyen, girişkenlik gerektiren ilişkiler kurduğunuzda, ummadığınız farklı dünyalara girersiniz. Görgünüz artar, bilginiz genişler, bakışınız derinleşir.

2. Tavsiyeleri işe değil, kişiye bakan insanlardan almalısınız.

Tavsiyeleri işe değil, kişiye bakan insanlardan almalısınız.

Bu tipte insanlar sizin kim olduğunuza, nasıl bir birikimle geldiğinize, neye ihtiyaç duyduğunuza bakar. Yoksa ezbere tavsiye vermek çok kolaydır.

3. Yeni Uğraşlar Edinin

Yeni Uğraşlar Edinin

Kendinizi geliştirmek, yetiştirmek istiyorsanız, işinizle gücünüzle ilgili olmayan konularla da ilgileneceksiniz.

4. Kapasitenizin altında çalışmayın

Kapasitenizin altında çalışmayın

Becerilerinize gerçekten uyan mesleği seçiniz. Kendi kapasitenizin altında çalışmayın; kendinize bol ya da dar gelen bir gömleği giymekten kaçının.

5. Özel Hayatınız Size Özel Olmalı

Özel Hayatınız Size Özel Olmalı

Bunca yıldan, bunca tavsiyeden çıkardığım kanaat şudur: Özel hayatınızla ilgili kimseyi dinlemeyeceksiniz! Anneniz babanız dahil.

6. Rol Modelinize Dikkat Edin

Rol Modelinize Dikkat Edin

İnsan ancak önündeki modele bakarak kendini belirleyebilir. O model, başka dünyalar kurabilen biriyse sen de o dünyaya adım atabilirsin.

7. Kimsenin sizi bulmasını beklemeyin

Kimsenin sizi bulmasını beklemeyin

Kimsenin sizi bulmasını beklemeyin; nitelikli insanları siz arayın! Ben insanları arar bulurum. İyi hocalardan eğitim almak için bizzat çok uğraşmışımdır. Neticede kimse gelip beni keşfetmedi. Kimsenin gelecek hali de yoktu!

8. Bir Dil Bir İnsan

Bir Dil Bir İnsan

Dil, dünyanızı rahatlıkla değiştirir; sizi farklı, belki hayal bile etmediğiniz yerlere taşıyabilir. Demek ki içinde bulunduğunuz çevreyi, öğrendiğiniz dil sayesinde yırtacaksınız. Ama unutmayın, tek bir dil öğrenmek asla yetmez. En az iki-üç dil bilmelisiniz.

9. Yaptınız İşi Tutkuyla Yapın.

Yaptınız İşi Tutkuyla Yapın.

Merakınız olacak, gidişata bakacaksınız, olaylara müdahil olmaya çalışacaksınız. İçine girmeseniz bile ne olup bittiğini bilmeniz gerekir. Dünyayı takip edeceksiniz ama öyle sadece üç beş gazete kitap okuyarak değil; tutkuyla, hakkını vererek…

10. Farklı Gruplara Girin

Farklı Gruplara Girin

Hareket etmekten korkmayın. Kendinizi geliştirmek istiyorsanız farklı yerlere bakacaksınız; farklı gruplara girip çıkacaksınız. Kendinizi farklı sınavlara tabi tutacaksınız.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları